Aktualności - Kamieniec Ząbkowicki

Robert Makłowicz w projekcie "Dolnośląskie Smaki"!

11.07.2014
0 0 0 0
Kamieniec Ząbkowicki

MEGA WYDARZENIE w projekcie „DOLNOŚLĄSKIE  SMAKI” - naszym gościem będzie ROBERT MAKŁOWICZ  -  krakowianin, historyk, dziennikarz, publicysta, felietonista, pisarz, krytyk, recenzent, komentator, twórca, autor książek, specjalista, prekursor, propagator, popularyzator, społecznik, smakosz, degustator, koneser, znawca, miłośnik, amator, laureat, ekspert, osobowość, kosmopolita, monarchista, sybaryta, epikurejczyk, hedonista, bon vivant; podróżnik, eksplorator, tropiciel, obieżyświat, erudyta, gawędziarz, kolekcjoner, pasjonat, fascynat, entuzjasta, hobbysta, wielbiciel, mąż, ojciec …


Urodził się 12 sierpnia 1963 roku w Krakowie, w rodzinie o korzeniach polskich, ukraińskich, ormiańskich, węgierskich i austriackich. Ukończył prestiżowe V Liceum Ogólnokształcącego im. Augusta Witkowskiego w Krakowie. W latach 1982 – 1989 studiował prawo, a następnie historię na Uniwersytecie Jagiellońskim.


Od 1998 roku autor i gospodarz niezwykle popularnego programu telewizyjnego „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Od 2008 roku także producent wykonawczy programu „Makłowicz w podróży”. Niezwykła osobowość telewizyjna. Odwiedził 6 kontynentów i kilkadziesiąt państw. Wystąpił w ponad 300 odcinkach.  Za tę pracę został uhonorowany telewizyjnym Wiktorem.


Zapraszamy do zapoznania się z twórczością Roberta Makłowicza na oficjalnej stronie www.maklowicz.pl.


W dniach 27-28-29 sierpnia 2014 r. odbędzie się zapowiadane już wcześniej 3 - dniowe spotkanie z Panem Robertem Makłowiczem.


Spotkanie to odbędzie się w Lądku Zdroju w „Willi Marianna”, ul. Kościuszki 84.


Zgodnie z założeniami naszego projektu pn. „Dolnośląskie Smaki” Pan Robert Makłowicz przygotuje dla nas dania z lokalnych produktów, które uczestniczą w projekcie a następnie zostaną one wprowadzone do menu lokalnych restauracji.


Scenariusz spotkania zaplanowano w następującej formie:


I dzień: 27.08.2014 r.


w tym dniu zapraszamy producentów lokalnej żywności uczestniczących w projekcie


godz.11.00 - 11.30 przywitanie gości i prezentacja 3 dniowego programu spotkania


godz. 11.30 – 14.00 autoprezentacje producentów wraz z ich produktami, degustacja


godz. 14.00 – 15.00 lunch


godz. 15.00 – prelekcja Pana Roberta Makłowicza o doświadczeniach europejskich w zakresie promocji regionu poprzez lokalne produkty i lokalną gastronomię


(przez cały dzień będzie trwała sesja zdjęciowa i filmowanie wydarzenia)


II dzień: 28.08.2014 r.


w tym dniu zapraszamy producentów i restauratorów uczestniczących w projekcie


godz. 11.00 – 11.15 przywitanie gości i prezentacja programu dnia


godz. 11.15 – 12.30 autoprezentacja restauratorów (w tym ich restauracji, dokonań etc.)


godz. 12.30 – 13.30 autoprezentacje gospodarstw agroturystycznych i produktów wpisanych na listę TRADYCYJNYCH wraz z degustacją


13.30 – 14.00 prezentacja założeń dla strategii marki produktów lokalnych z terenu lokalnych grupa działania – firma marketingowa


14.00 – 14.30 lunch


14.30 – Omówienie przez Pana Roberta Makłowicza lokalnych produktów dolnośląskich oraz tamtejszych dań regionalnych w kontekście doświadczeń innych europejskich regionów, omówienie dań stworzonych specjalnie na tę okazję z lokalnych produktów, które będą gotowane następnego dnia, dyskusja nad tym, czym powinien charakteryzować się idealny produkt regionalny


(przez cały dzień będzie trwała sesja zdjęciowa i filmowanie wydarzenia)


III dzień: 29.08.2014 r.


w tym dniu przyjeżdżają kucharze z restauracji biorących udział w projekcie, będzie też spora widownia w postaci producentów, właścicieli restauracji, gospodarstw agroturystycznych


godz. 10.00 – 17.00 – warsztaty kulinarne, nauka gotowania zaproponowanych potraw z lokalnych produktów, 10 stanowisk, przy każdym 2 kucharzy


- uroczysta prezentacja karty NOWYCH dań


- podziękowania za udział wszystkim uczestnikom spotkania


(przez cały dzień będzie trwała sesja zdjęciowa i filmowanie wydarzenia)


*zaproszenia będą wysyłane indywidualnie do uczestników projektu


LGD Qwsi


Źródło: www.kamzab.pl